فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی۱ و یا فرودگاه بین المللی تفلیس (Tbilisi International Airport) که سازمان بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA) آنرا با کد TBS می نامد، در ۱۷ کیلومتری جنوب شرقی پایتخت گرجستان – تفلیس – قرار دارد. در این مقاله از مجلهی ایرپلین تیکت به بررسی این فرودگاه میپردازیم، اما قبل از آن لازم است مختصری با تاریخ کشور گرجستان آشنا شویم.
تاریخچه ای کوتاه از کشور گرجستان
گرجستان، که قبلاً به عنوان جمهوری سوسیالیست شوروی گرجستان شناخته میشد، یکی از جمهوریهای تشکیل دهندهی اتحاد جماهیر شوروی از زمان شروعش در سال ۱۹۲۱ تا فروپاشیش در سال ۱۹۹۱ بود. تا دسامبر ۱۹۳۶ این جمهوری همراه با آذربایجان شوروی و ارمنستان شوروی، جمهوری شوروی فدرال سوسیالیستی قفقاز را ساخته بودند.
از دسامبر سال ۱۹۳۶، گرجستان شوروی به صورت یک جمهوری نیمه خود مختار درآمد. در ۱۵ نوامبر ۱۹۹۰ میلادی، یعنی در آستانهی فروپاشی شوروی، گرجستان شوروی به جمهوری گرجستان تغییر نام داد و در نهایت در ۹ آوریل سال ۱۹۹۱ به صورت کامل مستقل شد.
تاریخچهی فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی
اولین ساختمان ترمینال فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی در سال ۱۹۵۲ ساخته شد. این ترمینال توسط معمار وی بریدز (V. Beridze) و با سبک معماری استالینیستی۲ طراحی شد. ترمینال جدید فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی که در سبک بین المللی۳ طراحی و اجرا شد.
در سال ۱۹۸۱ فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی با ۱۴۷۸۰۰۰ نفر مسافر در پروازهایی که تفلیس را به دیگر شهرهای جمهوری شوروی متصل میکرد، به عنوان دوازدهمین فرودگاه بزرگ اتحادیهی جماهیر شوروی شناخته شد. البته لازم به ذکر است تعداد مسافران این فرودگاه در سال ۱۹۹۸ به ۲۳۰ هزار نفر در سال تقلیل رفت. ترافیک مسافران در فرودگاه بین المللی تفلیس بین سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶ سه برابر شد و به ۲/۲ میلیون نفر در سال رسید.
بررسی اجمالی
فرودگاه بین المللی تفلیس از اکتبر سال ۲۰۰۵ توسط کمپانی تاو۴ اداره میشود. این کمپانی همینطور ادارهی فرودگاه باتومی را نیز به مدت ۲۰ سال که از مه سال ۲۰۰۷ آغاز شده، بر عهده دارد. فرودگاه بین المللی تفلیس دارای دو باند پرواز است که در حال حاضر یکی از آنها استفاده میشود. کمپانی تاو در حال بازسازی یکی دیگر از باندهای پرواز است. قابل ذکر است باند پرواز قدیمیتر نیز با هدف تطابق با استانداردهای ایکائو۵ بازسازی خواهد شد تا بتواند باند پروازی مناسب برای تمامی انواع هواپیماها شامل بوئینگ ۷۴۷ سری ۸ (Boeing 747-8)، ایرباس ای ۳۸۰ سری ۸۰۰ (Airbus A380-800)، آنتونوف ای ان ۲۲۵ (Antonov An-225) و آنتونوف ای ان ۱۲۴ (Antonov An-124) که همگی در زمرهی بزرگترین هواپیماهای جهان به شمار میروند، باشد. برای آشنایی بیشتر با غول آساترین هواپیماهای جهان روی لینک کلیک کنید.
ماه فوریهی سال ۲۰۰۷ در فرودگاه بین المللی تفلیس، زمان اتمام پروژهی بازسازی که شامل یک ترمینال جدید، یک پارکینگ، بهبود تاکسی وی و باند پرواز و اختصاص دادن تجهیزات زمینی علامت دادن به هواپیما میشد، بود. همچنین برای اتصال مرکز شهر به این فرودگاه ریلی با دو سرویس در روز ساخته شده است. همین طور خیابان جرج بوش (George W. Bush) فرودگاه بین المللی تفلیس را به قسمت تجاری شهر وصل میکند.
طراحی ترمینالهای فرودگاه بین المللی تفلیس در زمرهی معماری معاصر قرار دارد و با ۲۵ هزار متر مربع مساحت قابل استفاده، به منظور ایجاد جریان مطلوبی برای مسافران و بار، از پارکینگ تا هواپیما انجام شده است. برای توسعهی فرودگاه در آینده هم محدوده ای بدون ایجاد مزاحمت برای عملکرد روزانهی قسمتهای مختلف فرودگاه در نظر گرفته شده است. ۵ گیت مجهز به پل اتصال به هواپیما، ۴۱ کانتر تحویل بار، ۳۵ باجهی کنترل پاسپورت از مشخصات این ترمینالها هستند.
فرودگاه بین المللی تفلیس از سیستمهای به روز و با تکنولوژی بالا که در عین زیبای بصری راحتی و آسایش مسافران را فراهم میکند، بهره مند است.
در سال ۲۰۱۶ سطح باند اصلی پرواز در فرودگاه بین المللی تفلیس بازسازی و با جدیدترین چراغهای هدایت هواپیما تجهیز شد که موجب بهبود ایمنی باند پرواز شده است. شرایط فرود بر باند پرواز فرودگاه به روز شد و به سیستمی به نام CAT II مجهز شد که هواپیماها را قادر میسازد در شرایط بد آب و هوایی فرود بیایند.
در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶ بنا به افزایش تعداد مسافران، کمپانی تاو پروژهی ساخت ترمینال جدیدی برای پروازهای ورودی را آغاز کرد. ترمینال جدید سالانه ظرفیت ۴ میلیون نفر مسافر را دارد و فضایی برابر ۱۲ هزار متر مربع را اشغال میکند. این ترمینال به طور رسمی در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۷ افتتاح شد.
در حال حاضر این فرودگاه میزبان بیش از ۴۰ ایرلاین با پروازهایی به سراسر جهان است.
امکانات فرودگاه بین المللی تفلیس
رستوران و کافه
فرودگاه بین المللی تفلیس با معماری زیبایش شامل مجموعه ای از کافهها و رستورانها برای سلائق مختلف است. در این قسمت دو نمونه از آنها را معرفی میکنیم.
کافه کاپادوکیا (کاپادوشا) (Cappadocia) که نامش را از منطقه ای بسیار زیبا و دلخواه به همین نام در ترکیه گرفته است، در قسمت پروازهای ورودی قرار دارد و به صورت شبانه روزی با انواع میان وعده، ساندویچ، کیک و نوشیدنی میزبان مسافران فرودگاه بین المللی تفلیس است.
کافه تن تن (TON-TON) در قسمت پروازهای خروجی قرار گرفته و طیف وسیعی از میان وعدهها و غذاهای گرم را از ساعت ۱۲ نیمه شب تا ۱۷:۳۰ سرو میکند.
سرویسهای سی آی پی کلاس پرایم (درجه یک) (Primeclass CIP Services)
تمامی مسافران پکیج پرایم، دارندگان کارت عبور (Priority Pass Card) و سازمانهای طرف قرارداد، میتوانند از امکانات سرویس ویژه ای به نام کلاس پرایم که در فرودگاه بین المللی تفلیس ارائه میشود، استفاده کنند. سالن مخصوص این خدمات تمامی روزهای هفته و به صورت شبانه روزی باز است و مواردی نظیر اینترنت بی سیم، تلویزیون، روزنامه، مجله و میان وعدههای ساده را در محیطی آرام فراهم میآورد.
امکانات سی آی پی در قسمت پروازهای خروجی و پروازهای ورودی برای مسافران ارائه میشود. تمامی مراحل به علاوهی استقبال و بدرقهی مسافران، با کمک نمایندگان سی آی پی انجام میشود. قیمت پکیجهای این سرویس از ۵۰ تا ۱۱۰ یورو است.
خرید در فرودگاه بین المللی تفلیس
در فرودگاه بین المللی تفلیس، ۳ فروشگاه دیوتی فری در ترمینال پروازهای خروجی قرار دارند و بر اساس جدول زمان بندی پروازها میزبان مسافران هستند. در این فروشگاهها قیمتها به یورو است ولی لاری۶ و یا هر واحد پول قابل تبدیلی پذیرفته میگردد. محصولات ارائه شده در این فروشگاهها عبارتند از: عطر، لوازم آرایشی، شیرینی و شکلات، اسباب بازی، اکسسوری و …
حمل و نقل
قطار
قطار فرودگاه سریعترین و ارزانترین راه رفت و آمد بین فرودگاه بین المللی تفلیس و مرکز این شهر محسوب میشود. ایستگاه این قطار در ۷۰ متری ساختمان فرودگاه واقع شده و ساختمانیست نیم دایره و بسیار زیبا و مدرن که با پنجرههای طلایی رنگ تزئین شده است.
قطارهای این مسیر گنجایش ۱۰۰ نفر مسافر را دارند و در کمتر از ۲۰ دقیقه مسیر ذکر شده را طی میکنند. قیمت بلیط یک طرفهی این قطارها نیم لاری است.
اتوبوس
ایستگاه اتوبوس مقابل سالن پروازهای ورودی قرار دارد و اتوبوس خط ۳۷# مسافران را از فرودگاه به تفلیس و بالعکس در تمامی روزهای هفته به صورت شبانه روزی جابجا میکند. قیمت بلیط یک طرفهی این اتوبوسها نیم لاری است. میانگین مدت زمان سفر با این اتوبوسها ۵۰ دقیقه تخمین زده شده است.
اتوبوسهای شاتل
مسافران پروازهای ورودی فرودگاه بین المللی تفلیس قادر به استفاده از اتوبوسهای شاتل که در ۳ ایستگاه بین فرودگاه و مرکز شهرتوقف دارند استفاده کنند. این اتوبوسها به صورت شبانه روزی و با نرخ ۱۰ لاری به مسافران سرویس میدهند.
تاکسی
تاکسیهای فرودگاه بین المللی تفلیس بیرون از ترمینال پروازهای ورودی وجود دارند و در حدود ۳۰ دقیقه مسافران را به مرکز این شهر میرسانند. نرخ این تاکسیها با تاکسی متر محاسبه میشود ولی در کل میتوان گفت بین ۳۰ تا ۵۰ لاری محاسبه میشود.
پاورقیها
- شوتا روستاولی (Shota Rustaveli) شاعر گرجی سدهی ۱۲ میلادی است. وی را برجسته ترین شاعر عصر طلایی گرجی و بسیار مؤثر در گسترش ادبیات این کشور میدانند.
- معماری استالینیستی (Stalinist Architecture) که به عنوان معماری امپراطوری استالینیستی هم شناخته میشود، سبکی است که بین سالهای ۱۹۳۳ تا ۱۹۵۵ میلادی در اتحاد جماهیر شوروی و سرزمینهای تحت رهبری ژوزف استالین بسیار به کار گرفته میشد. بنای کاخ سفید روسیه یک نمونه از میراث این سبک در دورهی کنونی به شمار میرود.
- سبک بین المللی (The International Style) یکی از سبکهای اصلی معماری محسوب میشود که در طول دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ میلادی گسترش یافت. این سبک بسیار به معماری مدرن نزدیک است.
- هولدینگ فرودگاهی تاو (TAV Airports Holdings) شرکت خدمات فرودگاهی ترکیه ای است که در زمینهی مدیریت فرودگاهها و کنترل ترافیک هوایی از سال ۱۹۹۷ فعالیت میکند.
- ایکائو (ICAO) یا سازمان بین المللی هوانوردی غیر نظامی (International Civil Aviation Organization)
- لاری واحد پول گرجستان است که به صورت اختصاری با GEL نشان داده میشود. هر یک لاری از ۱۰۰ تتری (Tetri) تشکیل میشود.