پرواز با هواپیما ممکن است ترسناک باشد، اما در حقیقت یکی از ایمنترین روشهای سفر به شمار میرود. اگرچه هنوز مواردی هستند که لازم است در نظر گرفته شوند تا پروازی ایمن، مطمئن و لذت بخش را تجربه کنید. چه بسا مسافران به خاطر رعایت نکردن همین موارد آسیب دیده اند. توصیههایی برای حفظ سلامتی در هواپیما را در این مطلب از مجلهی ایرپلین تیکت بخوانید.
کمربند ایمنی خود را ببندید.
ابتدا روش بستن کمربند ایمنی را فرا بگیرید. نوک فلزی کمربند را درون سگک آن قرار دهید تا صدای محکم شدنش را بشنوید. سپس بند کمربند را بکشید تا محکم شود. برای بازکردن کمربند فلاپ سگک را بالا بکشید.
مادامی که علامت کمربند ایمنی خود را ببندید روشن است، کمربند ایمنیتان را بسته نگاه دارید. به دلیل جریان هوا و یا جاذبه در طول این مدت خلاص شدن از کمربند ایدهی خوبی نیست و میتواند خطرناک باشد. اگر در دستشویی هواپیما هستید بیرون آمده و به صندلی خود بازگردید.
بهتر است زمانی که بر روی صندلی خود نشسته اید کمربند ایمنی خود را بسته نگاه دارید. چرا که در صورت یک توربولانس پیش بینی نشده ممکن است سر شما با پنل بالایی برخورد کند. همواره در زمان موقعیتهای اورژانسی از بسته بودن کمربند ایمنی خود اطمینان حاصل کنید. به دنبال یک موقعیت اورژانسی غالباً هواپیما مجبور به فرود اضطراری میشود، دلیل این موقعیت میتواند از دست رفتن فشار هوای کابین، آسیب موتور هواپیما، از دست دادن سوخت هواپیما و یا هر چیز دیگر باشد. بنابراین در صورتی که خلبان مجبور به فرود اضطراری شود بهتر است کمربندایمنی شما بسته باشد.
اگر از پتو استفاده میکنید کمربند ایمنی را طوری ببندید که روی پتو قرار بگیرد. این کار به دلیل این است که زمانی که خواب هستید مهمانداران هواپیما شما را به دلیل کمربند ایمنی بیدار نکنند.
از قوانین مربوط به استفاده از وسایل الکترونیکی پرتابل (قابل حمل) در طول پرواز پیروی کنید.
تمامی وسایل الکترونیکی پرتابل خود را در زمان تیک آف و لندینگ خاموش نگه دارید. در طول این دو مرحله یعنی برخاستن و نشستن هواپیما ارتباط با برج کنترل بسیار حیاتی است. استفاده از این گونه وسایل میتواند باعث تداخل با تجهیزات هواپیما شده و شما و دیگران مسافران در خطر قرار بگیرید.
بهتر است در طول پرواز تلفن همراه خود را بر روی حالت پرواز (airplane mode) تنظیم کنید. لازم به ذکر است برخی از وسایل الکترونیکی پرتابل به هیچ عنوان نمیتوانند در هواپیما استفاده شوند. تلفن همراه و تبلت در صورتی که بر حالت پرواز باشد میتواند در طول پرواز مورد استفاده قرار بگیرد. لپ تاپ و دیگر وسایل الکترونیکی بزرگ در طول تیک آف و لندینگ میبایست در قسمت زیرین صندلی شما جای گیرند. دیگر وسایل مانند رادیو، ریموت کنترلهایی که برای اسباب بازی استفاده میشوند و بی سیم به هیچ عنوان نباید در طول مدت پرواز استفاده شوند.
برای استفاده از ماسک اکسیژن در صورت بروز موقعیت اضطراری آماده باشید.
ماسکهای اکسیژن در موقعیتهای اضطراری از پنل بالای سرتان به پایین میافتند. کمربند ایمنی را بسته و ماسک را به طرف خودتان به پایین بکشید. بند ماسک را پشت سر خود قرار داده، آنرا محکم کرده و به آرامی نفس بکشید. فراموش نکنید در صورتی که کودک یا فرد میانسالی کنار شما نشسته ابتدا ماسک خود را بگذارید و سپس به وی کمک کنید.
مکان نزدیکترین درب خروجی اضطراری را پیدا کرده و آنرا به خاطر بسپارید.
دربهای خروجی اضطراری معمولاً با کلمهی ‘Exit’ مشخص میشوند. ممکن است این دربها با نور و نوارهای شبرنگ نیز مشخص شده باشند، در این حالت اگر نور کابین به کلی از بین رفت قادر به یافتن دربهای خروجی خواهید بود.
روش باز کردن درب خروجی اضطراری را فرا بگیرید. این دربها سنگین هستند و غالباً با کشیدن یک دستگیره باز میشوند. برخی از این دربهای خروجی به سرسرهی خروجی نیز مجهز هستند که ممکن است جداشدنی و یا جدانشدنی باشند. اگر دود، آتش، آب و یا هر چیز خطرناک و غیرطبیعی دیگر دیدید لازم است یک درب خروجی اضطراری پیدا کنید.
نحوهی استفاده از جلیقهی نجات را فرا بگیرید.
جلیقههای نجات معمولاً زیر صندلی یا کنار آن قرار گرفته اند. بعد از اینکه آنرا برداشتید داخل لوله ای که در بیرون آن وجود دارد بدمید تا جلیقه باد شود. برخی از جلیقههای نجات فقط مخصوص کودکان طراحی شده اند. در صورتی که با کودکی سفر میکنید حتماً از مهمانداران هواپیما درخواست کنید تا جلیقهی نجات کودکان را در اختیار شما قرار دهند. بعضی از جلیقهها نیز به چراغ مکان یاب مجهز هستند.
اصول بهداشتی را رعایت کنید.
هواپیما مکانی است که انواع عفونت و ویروس به راحتی در آن پراکنده میشود. اگر با نوزادی مسافرت میکنید در هیچ مکانی غیر از میز مخصوص تعویض نوزاد که در دستشویی قرار دارد پوشک نوزاد خود را عوض نکنید. بهتر است فرض را بر این بگذارید که افرادی که قبل از شما از آن قسمت به خصوص مثل میز استفاده کرده اند بهداشت را رعایت ننموده اند. بنابراین به هنگام استفاده از هر چیزی در هواپیما بسیار احتیاط به خرج دهید.
هوشندانه لباس بپوشید.
بهترین لباسی که میتوانید در طول پرواز با هواپیما بپوشید لباس نخی و یا ترکیبات پشمی است. همچنین سعی کنید از لباسهای راحت استفاده کنید. در این صورت میتوانید به راحتی لباسهای خود را کم و زیاد کنید. بهتر است خانمها از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خودداری کنند. اگر هواپیما و مسافران آن در یک موقعیت اضطراری قرار بگیرند نجات یافتن از هواپیما با کفش پاشنه بلند کار بسیار سختی خواهد بود.
قبل از پروازهای طولانی به خوبی استراحت کنید.
به محض اینکه وارد هواپیما میشوید بدن شما با هزاران و شاید میلیونها میکروب در محیطی که به آن عادت ندارد مواجه خواهد شد. از آنجایی که میدانید سیستم ایمنی شما با این همه میکروب از سراسر دنیا سرو کار خواهد داشت بهتر است مطمئن شوید که در شرایط مناسبی قرار دارد. خواب کافی یکی از بهترین و آسانترین مواردیست که باعث میشود سیستم ایمنی بدن شما بهترین عملکردش را داشته باشد. بهتر است شب قبل از پرواز حداقل ۸ ساعت خوابیده باشید.
این موضوع در پروازهای خارجی مصداق دارد، چنانچه قرار است به مقصدی داخلی سفر کنید دیگر نیازی به استراحت طولانی مدت نیست. به طور مثال فاصلهی تهران تا تبریز با هواپیما در حدود یک ساعت است. بنابراین اگر بلیط هواپیما تبریز را خریده و قصد سفر به این شهر را داشته باشید مدت زمان کوتاهی را در هواپیما خواهید بود. ایرپلین تیکت سامانه ای قابل اعتماد است که در زمنیهی فروش آنلاین بلیط هواپیما فعالیت میکند. در ایرپلین تیکت فقط با یک بار جستجو میتوانید لیست کاملی از پروازها را یافته، از مدت زمان پرواز خود آگاه شده و به آسانی مراحل خرید بلیط هواپیما را انجام دهید.
غذای سالم بخورید.
همانند عدم خواب کافی، غذای ناسالم در طول پرواز و یا حتی قبل از آن میتواند یکی از اصلیترین دلایل بیمار شدن باشد، چرا که مستقیماً بر سیستم ایمنی تأثیرگذار خواهد بود. رعایت این نکته برای افرادی که به سالن غذا خوردن عادت دارند مهمتر است. چرا که بدن آنها به خوردن مقدار زیادی چربی و شکر عادت نداشته و به همین دلیل به محض مواجه شدن با کوچکترین چیزی که بر خلاف عادتش باشد بیمار میشود. قبل و در طول پرواز از خوردن غذاهای شور خودداری کنید. این دسته از غذاها و خوراکیها باعث بی آبی بدنتان خواهند شد و بی آبی یکی از رایجترین فاکتورهاییست که منجر به ایجاد بیماری میشود.
مایع ضدعفونی کنندهی دست به همراه داشته باشید.
مایع ضدعفونی کنندهی دست را گاهی در طول پرواز استفاده نمایید. البته بطری این مایع نباید بیشتر از میزان مجاز در قوانین حمل بار باشد.
آب زیادی بنوشید.
یکی از مهمترین مواردی که باعث حفظ سلامتی در طول پرواز میشود نوشیدن آب است. سعی کنید آب کافی بنوشید. توصیه شده که به ازای هر یک ساعت پرواز حداقل ۲۲۶ میلی لیتر آب بنوشید. آسانترین کار برای نوشیدن آب به همراه داشتن یک بطری شخصی است.
هوای آلوده
مهمانداران هواپیما و مسافران همواره در مورد سندروم آلودگی هوا شکایت کرده اند. تئوری این سندروم به این شرح است که هوای موتورها که با دود آنها ترکیب شده وارد کابین هواپیما میشود و باعث بیماری مسافران خواهد شد. به طور کلی علائم این سندروم عبارتند از: سردرد، مشکلات بینایی، مشکلات تنفسی، درد ماهیچهها، خستگی مفرط و عدم تمرکز. اگرچه بسیاری از ایرلاینها این واقعیت را قبول نمیکنند، اما برخی از آنها نیز به راه حل این مشکل اندیشیده اند. به طور مثال از سال ۲۰۱۷ شرکت هواپیمایی بریتانیایی ایزی جت که یک ایرلاین ارزانقیمت است برای برطرف کردن این معضل از فیلترهای مخصوصی استفاده میکند. بنابراین مسافرانی که بلیط هواپیما این گونه ایرلاینها را خریداری میکنند میتوانند تا حد زیادی از عدم استنشاق هوای آلوده مطمئن باشند.
خوشبختانه مواردی وجود دارند که با انجام آنها تأثیرات هوای آلوده به مراتب کمتر خواهد شد.
- مقدار زیادی آنتی اکسیدان مصرف کنید.
- در هواپیما چای سبز بنوشید.
- از ماسک مناسب استفاده کنید.
- زمانی که به مقصد رسیدید به تمرینات ورزشی بپردازید و یا از سونا استفاده کنید.