صنعت هواپیمایی قطر در میان جهانیان از شهرت ویژه ای برخوردار است. قطر با داشتن یکی از بهترین و معتبرترین ایرلاینهای دنیا یعنی شرکت هواپیمایی قطر، در کنار یکی از لوکسترین و کارآمدترین فرودگاههای جهان یعنی فرودگاه بین المللی دوحه به عنوان یکی از پیشرفته ترین کشورها در صنعت هوایی به حساب میآید. این مطلب از مجلهی ایرپلین تیکت به معرفی فرودگاه بین المللی حَمَد دوحه میپردازد.
فرودگاه بین المللی حَمَد که سازمان بین المللی حمل و نقل هوایی آنرا با کد DOH میخواند، در شهر دوحه پایتخت قطر قرار دارد. این فرودگاه تنها فرودگاه بین المللی در کشور قطر است و در قسمت جنوبی دوحه واقع شده است. فرودگاه بین المللی حَمَد برای پروازهای بین المللی و منطقه ای در نظر گرفته شده است. فرودگاه بین المللی حَمَد جایگزینی برای فرودگاه سابق شهر دوحه با همان نام فرودگاه بین المللی دوحه شد. در ابتدا این فرودگاه با نام فرودگاه جدید بین المللی دوحه خوانده میشد. فرودگاه بین المللی حَمَد در تاریخ سی ام آوریل سال ۲۰۱۴ گشایش یافت، اگرچه قرار بود این گشایش پنج سال قبل از آن و در سال ۲۰۰۹ حاصل شود. اولین فرود هواپیما در این فرودگاه در همان تاریخ انجام گرفت و یکی از پروازهای شرکت هواپیمایی قطر بود. فرودگاه بین المللی حَمَد قطب فعالیت شرکت هواپیمایی قطر (Qatar Airways) محسوب میشود.
قطر ایرویز یکی از شناخته شده ترین ایرلاینها در ایران به شمار میرود. بلیط هواپیما خارجی به مقاصد مختلف توسط این شرکت هواپیمایی ارائه میشود. مسافرانی که قصد سفر به مقاصد خارجی علی الخصوص دوحه را دارند میتوانند بلیط هواپیما قطر خود را از طریق ایرپلین تیکت که یکی از وبسایتهای معتبر و خوشنام در زمینهی فروش آنلاین بلیط هواپیما است، به آسانی و در کمترین زمان تهیه نمایند.
تاریخچه
برنامه ریزی و ساخت و ساز
برنامه ریزی برای ساخت فرودگاه در سال ۲۰۰۳ انجام گرفت و ساخت فرودگاه از سال ۲۰۰۵ آغاز گشت. ترمینال و باند پرواز در فاصلهی ۵ کیلومتری فرودگاه قدیمی دوحه ساخته شدند. این فضا مساحتی در حدود ۲۲۰۰ هکتار را در بر گرفت و قرار بود برای ایرلاینهایی استفاده شود که از دسترسی لانژ استفاده نمیکنند.
فرودگاه بین المللی حَمَد با ظرفیت ابتدایی ۲۹ میلیون نفر مسافر سالیانه آغاز به کار کرد. برخی از منابع گفته اند که بعد از تکمیل، این فرودگاه ظرفیت جابجایی حدوداً ۹۳ میلیون مسافر در سال را دارا خواهد بود. اگر این اتفاق صورت پذیرد فرودگاه بین المللی حَمَد به دومین فرودگاه بزرگ منطقه بعد از فرودگاه بین المللی دبی تبدیل خواهد شد. همینطور انتظار میرود فرودگاه بین المللی حَمَد ظرفیت جابجایی بیش از ۲ میلیون تن بار و ۳۲۰ هزار بار نشست و برخاست هواپیما را داشته باشد. قرار است مساحت فرودگاه دو سوم کل شهر دوحه شود. فرودگاه بین المللی حَمَد با تم واحه ای (بیابانی) ساخته شده، بسیاری از ساختمانها دارای یک موتیف آب هستند و سقف اکثر نقاط منحنی و موجی شکل طراحی شده است. گیاهان بیابانی در حال رشد در آب در همه جای این فرودگاه به چشم میخورند. فرودگاه بین المللی حَمَد مساحتی بالغ بر ۲۲ کیلومتر مربع را در بر گرفته است.
امکانات
فرودگاه بین المللی حَمَد یکی از لوکسترین فرودگاههای جهان است و پیشرفته ترین و بهترین امکانات را در خود جای داده است. این فرودگاه امکاناتی را ارائه میدهد که کارآمد و مدرن هستند. میتوان گفت مسافرانی که از طریق فرودگاه بین المللی حَمَد سفرهای خود را انجام داده و فضای داخلی آنرا نظاره میکنند، تجربه ای از فضای لوکس، مدرن و زیبا را خواهند داشت.
ترمینالهای مسافری
ترمینال ۱
کنکورس A
کنکورس A دارای ده گیت مجهز به پل اتصال به هواپیما است و در قسمت غربی کانترهای چک این و ترمینال اصلی قرار دارد. از بین این گیتها دو عدد به هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ که به عنوان یکی از غول پیکرترین هواپیماهای جهان شناخته میشود اختصاص داده شده اند.
کنکورس B
کنکورس B نیز دارای ده گیت مجهز به پل اتصال به هواپیما است و در قسمت شرقی کانترهای چک این قرار دارد. این کنکورس در سی ام آوریل سال ۲۰۱۴ با ده ایرلاین سرویس دهنده از فرودگاه بین المللی حَمَد گشایش یافت. ۲ عدد از گیتهای این کنکورس نیز برای هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ مناسب هستند. یک کافی شاپ زیبا، فروشگاه دیوتی فری و اتاقهای مخصوص سیگار در انتهای کنکورس B واقع شده اند.
کنکورس C
کنکورس C دارای ۱۳ گیت مسافری مجهز به پل اتصال به هواپیما است. در این کنکورس دو عدد از گیتها فقط مخصوص هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ ساخته شده اند. این کنکورس در ۲۷ مه سال ۲۰۱۴ گشایش یافت.
کنکورس D
تمام قسمتهای کنکورس D عملیاتی هستند. گیتهای ۴-۱ این کنکورس در طبقهی اول و گیتهای ۲۴-۱۸ در طبقهی همکف واقع شده اند.
کنکورس E
در کنکورس E مانند کنکورس D تمام قسمتها عملیاتی هستند. گیتهای ۴-۱ کنکورس E در طبقهی اول و گیتهای ۲۴-۱۸ در طبقهی همکف قرار گرفته اند.
ترمینال ۱ همچنین مجهز به لانژهای کلاس پروازی بیزنس و فرست است که در بیستم ژوئن سال ۲۰۱۴ توسط مدیرعامل شرکت هواپیمایی قطر، اکبر الباکر، افتتاح شد.
مهمترین مشخصهی داخل فرودگاه بین المللی حَمَد، مجسمه ای از teddy bear است که سر آن درون یک لامپ قرار دارد. این مجسمه که نام خاصی ندارد و گاهاً به اسم ‘Lamp Bear’ نامیده میشود، یکی از ساختههای هنرمند سوئیسی، ارس فیشر (Urs Fischer) است. این مجسمه در راهروی بزرگ ورودی فروشگاه دیوتی فری قرار گرفته است. مجسمهی ذکر شده با طول ۷ متر و وزنی در حدود ۲۰ تن، قبل از اینکه توسط یکی از اعضای خانوادهی سلطنتی قطر در مزایده ای به قیمت حدودی ۷ میلیون دلار خریداری شود، در ساختمانی در شهر نیویورک قرار جای گرفته بود.
ترمینال ۲
کشور قطر برای ساخت ترمینال دوم فرودگاه بین المللی حَمَد فقط در صورتی اقدام میکند که تعداد مسافران فرودگاه با رشد زیادی همراه باشد. البته به نظر میرسد این اتفاق خواهد افتاد، چرا که برخی از مقالات خبر از این داده اند که پروژهی ساخت ترمینال ۲ به دلیل افزایش مسافرانی که برای جام جهانی فیفا ۲۰۲۲ به قطر سفر میکنند، انجام خواهد شد.
باندهای پرواز
فرودگاه بین المللی حَمَد دارای ۲ باند پروازی موازی است که در فاصلهی ۲ کیلومتری از یکدیگر قرار گرفته اند. این باندها برای نشست و برخاستهای همزمان طراحی شده اند. اولین باند پرواز طولی معادل ۴۸۵۰ متر و عرضی برابر با ۶۰ متر را داراست و به عنوان طولانیترین باند پرواز در آسیای غربی شناخته میشود. طول باند پرواز دوم ۴۲۵۰ متر و عرض آن ۶۰ متر است.
هتل
نکتهی مهم دیگری که میتوان در مورد فرودگاه بین المللی حَمَد بیان کرد امکان استراحت مسافران است. مسافرانی که به این فرودگاه سفر میکنند میتوانند در هتل ۵ ستارهی اُریکس (Oryx Airport Hotel) که دارای ۱۰۰ اتاق است به استراحت بپردازند. این هتل که به غایت زیباست دارای اتاقهای معمولی و سوئیت است. اتاقهای هتل اریکس از امکاناتی نظیر تلویزیون، وای فای، اتو، دستگاه اسپرسو، سشوار و لوازم بهداشتی برخوردار هستند. همچنین مسافران هتل میتوانند از استخر سرپوشیده و باشگاه بدنسازی موجود در هتل نیز استفاده نمایند.
در فرودگاه بین المللی حَمَد دوحه طیف وسیعی از رستورانها و کافی شاپهای معتبر قرار گرفته اند. همینطور فروشگاه دیوتی فری این فرودگاه یکی از بزرگترینها در نوع خود محسوب میشود. در این فروشگاه مجموعه ای از برندهای لوازم آرایشی، عطر، شکلات، خوراکی، … دیده میشود. در عین حال فرودگاه مجهز به بوتیکها و فروشگاههای خیره کننده است.
مسافران در فرودگاه بین المللی حَمَد میتوانند موارد ضروری مانند نقشه و سیم کارت را تهیه کنند. همینطور صرافی و دستگاههای خودپرداز در این فرودگاه به چشم میخورند.
حمل و نقل
اتوبوس
شبکهی اتوبوسرانی دوحه به فرودگاه بین المللی حَمَد متصل است. اتوبوسهای عمومی شهر دوحه مسافران را به مقاصد متعددی در شهر جابجا میکنند. تمامی اتوبوسها با مدیریت شرکت مواصلات که کمپانی حمل و نقل قطر است، فعالیت میکنند. اتوبوسها تمیز و به روز هستند. در نظر داشته باشید که هزینهی سفر با اتوبوس فقط با کارت هوشمند کاروا (Karwa Smartcard) پرداخت میگردد. دستگاههایی که از طریق آنها میتوان این کارت را تهیه کرد در قسمت پروازهای ورودی، طبقهی همکف قرار دارند. کار با این دستگاهها بسیار آسان است و به صورت شبانه روزی خرید کارت هوشمند را ممکن میسازند. در دستگاههای ذکر شده تنها ریال قطری قابل قبول است. کارتهای هوشمند کاروا دارای سه نوع متفاوت هستند:
کارت کلاسیک: ۳۰ ریال قطری (۸ دلار)، قابل شارژ و استفادهی طولانی مدت.
کارت محدود: ۱۰ ریال قطری (۳ دلار)، قابل استفاده برای ۲ سفر داخل شهری در مدت ۲۴ ساعت.
کارت نامحدود: ۲۰ ریال قطری (۵ دلار)، قابل استفاده برای تعداد نامحدودی سفر در قطر در مدت ۲۴ ساعت.
تمامی اتوبوسها از پاویلون اتوبوس که در سمت راست بخش پروازهای ورودی واقع شده حرکت میکنند.
تاکسی
تاکسیهای کاروا سفری راحت را برای مسافران فرودگاه بین المللی حَمَد فراهم میکنند. پاویلون تاکسی این فرودگاه در سمت چپ بخش پروازهای ورودی قرار گرفته است. نرخ تاکسیها با تاکسی متر محاسبه میگردد و از ۲۵ ریال قطری آغاز میشود. تاکسی متر برای هر یک کیلومتر بین ساعات ۵ صبح تا ۹ شب ۱٫۲۰ ریال قطری و بین ساعات ۹ شب تا ۵ صبح ۱٫۸۰ ریال قطری محاسبه میکند.