این روزها شرکتهای هواپیمایی با بهره مندی از تیمهای مدیریت قابل و توانا، نه تنها ایمنتر و کارآمدتر شده اند، بلکه با سود دهی بیشتری نیز همراه هستند. اگرچه مشکلاتی که ایرلاینها همواره با آن روبرو بوده اند از بین نرفته است. ماهیت صنعت ایرلاینها آنها را در برابر دامنهی وسیعی از عناصر، از زیرساختهای نامناسب گرفته تا بیماریهای اپیدمی و حتی سیاست، آسیب پذیر کرده است. در این مطلب از مجلهی ایرپلین تیکت با مهمترین چالشهایی که ایرلاینها با آن مواجه هستند آشنا خواهیم شد.
وضعیت صنعت ایرلاین به طور کلی خوب است، در سراسر جهان تنها در سال ۲۰۱۷ تعداد افرادی که برای سفرهای خود از هواپیما استفاده کرده اند در حدود ۷ درصد افزایش داشته است. در حقیقت بیست فرودگاه شلوغ جهان در سال گذشته میزبان یک و نیم میلیارد نفر مسافر بوده اند. بر اساس گزارش سازمان بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA)، تعداد افرادی که هواپیما را به عنوان روش حمل و نقل در سفرهای خود انتخاب میکنند تا پایان سال ۲۰۳۴ به بیش از ۷ میلیارد نفر خواهد رسید. تنها تعداد مسافران نیست که در حال افزایش است، بلکه تعداد مقاصد با رشد همراه میباشد. ایرلاینها همواره در حال افزایش مسیرهای هوایی و مقاصد به لیست خود هستند.
قیمت نسبتاً مقرون به صرفهی سوخت در کنار تیم مدیریتی کارآمد باعث سود دهی ایرلاینها شده است. اگرچه همانطور که ذکر شد ایرلاینها همیشه با مشکلاتی مواجه هستند. اگر نگاه سریعی به تازههای روز داشته باشید احتمالاً متوجه داستانهایی دربارهی مشتریان ناراضی و یا مواردی که ایرلاینها را مورد تهدید قرار میدهد خواهید شد. در واقع مشکلات نه تنها از بین نرفته اند بلکه پیچیده تر نیز شده اند.
چالشهای ایرلاینها
چالشهای فراوانی در صنعت ایرلاینها وجود دارد که در ادامه با مهمترین آنها آشنا خواهیم شد.
افزایش مشتریان و درآمد
یکی از بزرگترین نگرانیها نرخ پایین تبدیل در بازدیدهای وبسایت است. با وجود گزینههای زیادی برای پرواز، نگه داشتن بازدیدکنندگان وبسایت و تبدیل آنها به مشتری حتی چالش برانگیزتر هم شده است. در حقیقت میانگین نرخ تبدیل در وبسایتهای مربوط به سفر فقط ۴ درصد است. در صنعتی که مقیاسی جهانی دارد و سالیانه ۶۷۰ میلیارد دلار درآمد کسب میکند، حتی کوچکترین بهبود در نرخ تبدیل باعث افزایش چشمگیر درآمد ایرلاین خواهد شد.
ظهور شبکههای اجتماعی و مشتریان همیشه آنلاین
سفر تبدیل به تجربهی گسترده و چند لایه ای شده است. تقریباً تمامی مدیران ایرلاینها از ظهور تلفن همراه، رسانههای اجتماعی و مشتریان همیشه آنلاین صحبت میکنند، این معضل باعث شده انتظارات مشتریان بالا برود در حالیکه برندهایی که در حوزهی سفر فعالیت میکنند با خطر الک شدن مواجه شوند. استفاده از تلفن همراه به شدت در حال افزایش است، تمامی افراد از مدیرعامل یک کمپانی بزرگ تا مادر شما، همه در حال استفاده از تلفن همراه هستند. تلفن همراه به معنی تغییر جنبههای متفاوت سفر از نظر مشتریان است. البته این استفادهی در حال رشد از تلفن همراه میتواند به نفع ایرلاینها نیر باشد. در صورت استفادهی هوشمندانه، شبکههای اجتماعی و تلفن همراه ایرلاینها را قادر به انجام موارد زیر میکند:
- خلق تجربیاتی که هم مسافر و هم کارکنان را متعهد کند
- ایجاد تعاملهای مستقیم بیشتر
- بهبود امتیاز کسب شده از خدمات به مشتریان
مشکلات سوخت
قیمت سوخت در دنیای مدرن همواره یکی از بزرگترین نگرانیهای یک ایرلاین بوده است. قیمت بالا باعث شده که ایرلاینها هزینههای بیشتری را بر مشتریان تحمیل کنند. تحلیل گران این صنعت پیش بینی کرده اند که با قیمت در حال افزایش نرخ سوخت بیشتر ایرلاینها به آخر خط خواهند رسید. شرکت هواپیمایی سنگاپور که یکی از برترین و ایمنترین ایرلاینهای جهان میباشد، قیمت سوخت را به عنوان مشکل اصلی خود مطرح نموده است.
کارکنان ناراضی
تعدادی از ایرلاینهای مطرح اروپا به دلیل اعتصاب و یا استعفای خلبانها و پرسنل اصلی خود آسیب دیده اند. به طور مثال شرکت هواپیمایی کی ال ام (KLM) و ایر فرانس (Air France) به دلیل اعتصاب ۱۴ روزهی خلبانهای خود در حدود ۵۰۰ میلیون یورو خسارت متحمل شدند. حتی شرکت هواپیمایی لوفت هانزا (Lufthansa) نیز به دلیل اعتصاب خلبانهایش تا حدودی آسیب دید.
حضور ایرلاینهای ارزانقیمت
مشکلی که بسیاری از ایرلاینهای بزرگ دارند حضور و فعالیت پیوستهی ایرلاینهای ارزانقیمت است. قیمت بلیط هواپیما در ایرلاینهای ارزانقیمت کمتر محاسبه میشود، به همین دلیل این گروه از ایرلاینها مورد توجه قرار میگیرند. اما در شرایط بحرانی توجه حتی به آنها بیشتر هم میشود. به طور مثال زمانی که خلبانهای شرکت هواپیمایی ایر فرانس در اعتصاب به سر میبردند، ایرلاین ارزانقیمت ایزی جت (EasyJet) که البته آن هم به عنوان یکی از ایمنترین ایرلاینهای ارزانقیمت جهان شناخته میشود سود قابل توجهی کسب کرد. همچنین بزرگترین ایرلاین ارزانقیمت اروپا به نام رایان ایر (Ryanair) نیز از اعتصاب کارکنان ایرلاینهای بزرگتر استفاده کرد و قدرت خود را افزایش داد.
خرید بلیط هواپیما از ایرلاینهای ارزانقیمت جهان به صورت آنلاین امکان سفری ارزان را برای شما فراهم میآورد. در کشورهایی که در همسایگی کشور ما قرار دارند نیز ایرلاینهای ارزانقیمت فعالیت کرده و مسافران را به اقصی نقاط جهان منتقل میکنند. یکی از معروفترین این ایرلاینها پگاسوس نام دارد که در کشور ترکیه مستقر است. در ایرپلین تیکت که سامانه ای معتبر در زمینهی فروش آنلاین بلیط هواپیما است میتوانید لیست کاملی از پروازها با ایرلاینهای ارزانقیمت و دیگر ایرلاینها به مقصد مورد نظرتان را مشاهده کرده و به آسانی بلیط هواپیما خود را تهیه نمایید.
امنیت در آسمانها
ایمنی و امنیت را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین چالشهایی که یک ایرلاین با آن مواجه است برشمرد. این موضوع تنها از منظر ایمنی هواپیما مطرح نمیشود، بلکه به دلیل حملات تروریستی که در سراسر جهان انجام شده نگرانیهای زیادی برای ایرلاینها از باب تأمین امنیت مسافران در هواپیما ایجاد شده است، چرا که بخش هوانوردی به آسانی میتواند مورد هدف قرار بگیرد. فرودگاهها، ایرلاینها و دولتها میبایست به دنبال راههای کارآمد و خلاقانه برای تأمین امنیت مسافران در هواپیما باشند.
رضایت مشتریان
برای سالیان زیادی ایرلاینها بر حمل مسافران و بارهایشان از نقطهی A به نقطهی B تمرکز داشتند و توجه خاصی به تجربهی مشتریان از آن سفر به خرج نمیدادند. در حالیکه مشتریان عناصر کلیدی در رشد هر کسب و کار هستند و صنعت هوانوردی نیز برای رضایت مشتریانش تلاش زیادی میکند. اما این روزها مشتریان بسیار جزئی نگر بوده و البته از تکنولوژی نیز زیاد استفاده میکنند. امروزه تمامی افراد از تلفن همراه هوشمند و اینترنت پرسرعت بهره مند هستند و از طریق این دو مورد میتوانند با تمامی دنیا در ارتباط باشند. اگر مشتریان از یک ایرلاین بلیط هواپیما تهیه کنند و از محصول و یا خدمات آن ایرلاین راضی نباشند قطعاً در مورد آن فیدبک منفی داده و این فیدبک در رسانههای اجتماعی میچرخد. بنابراین جلب رضایت و نظر مثبت مشتریان به عنوان یکی از مهمترین مواردیست که ایرلاینها با آن روبرو هستند.
Digital transformation
Digital transformation واژه ای کلیست که دامنهی گسترده ای از فعالیتهایی که به یک سازمان در جهت استفاده از تکنولوژی دیجیتال به منظور افزایش تولید، افزایش بهره وری عملیاتی و افزایش درآمد کمک میکند را در بر میگیرد. برای یک ایرلاین این واژه میتواند به معنی دیجیتال کردن پروسههای کاغذی باشد، در حالیکه برای ایرلاینی دیگر میتواند دربردارندهی افزودن شبکههای اجتماعی با هدف تعامل بیشتر با مشتریان باشد. میتوان گفت تقریباً هیچ معنای دقیقی برای واژهی ذکر شده در مبحث ایرلاینها وجود ندارد، اما ایرلاین میبایست بر استفاده از تکنولوژی دیجیتال برای بهبود خدماتش تمرکز داشته باشد. با این وجود ایجاد نقل و انتقالهای دیجیتال برای بسیاری از ایرلاینها هنوز به عنوان یک چالش مطرح است، علی الخصوص آنهایی که برای تکنولوژی اطلاعات (IT) بودجهی زیادی صرف نمیکنند. در نتیجه شاید بتوان این طور نتیجه گیری کرد که برای ایرلاینهای کوچک همواره تهدیدی از طرف ایرلاینهای بزرگتر وجود خواهد داشت.
نوسان در فضای اقتصادی
بیشتر ایرلاینها در سطح بین المللی فعالیت میکنند، بنابراین میتوانند تحت تأثیر عوامل متفاوتی از قبیل تنشهای سیاسی و بحرانهای اقتصادی قرار بگیرند. از منظر صنعت هوانوردی غیرنظامی میتوان گفت پایداری در شرایط ذکر شده دلیل رشد ایرلاین خواهد بود.
آخرین موردی که در این مبحث میتوان ذکر کرد (البته هم برای مسافران مشکل محسوب میشود و هم برای ایرلاینها)، کنسل شدن و یا تأخیر در پروازهاست. گاهی پروازی به دلایلی که خارج از کنترل ایرلاین است، مانند آب و هوا، ترافیک هوایی، … شامل تأخیر و یا لغو میشود. در این حالت ایرلاین غالباً موظف به پرداخت جریمه به مسافران نیست. اما چنانچه پرواز به دلیل مشکلی که مستقیماً به ایرلاین مربوط است، مانند عدم حضور خدمهی پرواز، نقص فنی هواپیما،… لغو گردد و یا با تأخیر همراه شود، پرداخت جریمه بر عهدهی ایرلاین خواهد بود. البته لازم به ذکر است مواردی که مطرح شد در واقع حقوق مسافران در صورت بروز چنین اتفاقاتی است.